Перейти до основного вмісту

Ганс Християн Андерсен


Ганс Христиан Андерсен



Ім’я: Ганс Християн Андерсен (Hans Christian Andersen)
Дата народження: 2 квітня 1805 р.
Знак зодіаку: Овен
Вік: 70 років
Дата смерті: 4 серпня 1875
Місце народження: Оденсе, Данія
Зріст: 185
Сімейний стан: не був одружений

Ганс Християн Андерсен: біографія

Мало на світі людей, кому не знайоме ім’я великого письменника Ганса Християна Андерсена. На творах цього майстра пера, праці якого перекладені на 150 мов світу, виросло не одне покоління. Майже в кожному будинку батьки читають дітям перед сном казки про принцесу на горошині, Елі та маленьку Дюймовочку, яку польова мишка намагалася видати заміж за жадібного сусіда-крота. Або ж дітлахи дивляться фільми та мультики про Русалоньку або про дівчинку Герду, яка мріяла визволити Кая з холодних рук черствої Снігової королеви.
Портрет Ганса Христиана АндерсенаПортрет Ганса Християна Андерсена
Світ, описаний Андерсеном, дивний і прекрасний. Але разом з чарами та польотом фантазії в його казках присутня філософська думка, тому що творчість письменник присвячував і дітям, і дорослим. Багато критиків сходяться в тому, що під оболонкою наївності й простого стилю розповіді Андерсена криється глибокий сенс, завдання якого — дати читачеві необхідну поживу для роздумів. Більш детальний опис є по лінку біографія ганса крістіана андерсена.

Дитинство і юність

Ганс Християн Андерсен (загальноприйняте написання, правильніше буде Ганс Крістіан) народився 2 квітня 1805 року в третьому за величиною місті Данії — Оденсе. Деякі біографи запевняли, що Андерсен — позашлюбний син данського короля Крістіана VIII, але насправді майбутній літератор ріс і виховувався в бідній родині. Його батько, якого також звали Ганс, трудився шевцем і ледве зводив кінці з кінцями, а мати Анна Марі Андерсдаттер працювала прачкою і була малограмотною жінкою.
Ганс Христиан АндерсенГанс Християн Андерсен
Глава сімейства вірив, що його родовід починалася зі знатної династії: бабуся по батьківській лінії розповіла онукові, що їхня сім’я належить до привілейованого соціального класу, однак ці домисли не знайшли підтвердження і з плином часу були оскаржені. Про родичів Андерсена багато чуток, які й до цього дня розбурхують думки читачів. Наприклад, подейкують, що дідуся письменника — різьбяра по професії — в містечку вважали божевільним, тому що той робив з дерева незрозумілі фігурки людей з крилами, схожих на ангелів.
Дом, где родился и вырос Ганс Христиан АндерсенБудинок, де народився і виріс Ганс Християн Андерсен
Ганс-старший познайомив дитя з літературою. Він читав синові «1001 ніч» — традиційні арабські казки. Тому щовечора маленький Ганс поринав в чарівні історії Шахерезади. Також батько з сином любили здійснювати прогулянки по парку в Оденсе і навіть побували в театрі, який справив на хлопчика незабутнє враження. У 1816 році батько письменника помер.
Реальний світ був для Ганса суворим випробуванням, він ріс емоційним, нервовим і чутливим дитям. У такому душевному стані Андерсена винні місцевий задирака, що просто роздає стусани, і вчителі, адже в ті смутні часи покарання різками були буденною справою, тому майбутній письменник вважав школу непосильними тортурами.
Сказочник Ганс Христиан АндерсенКазкар Ганс Християн Андерсен
Коли Андерсен навідріз відмовився відвідувати заняття, батьки відправили юнака в благодійну школу для бідних дітей. Здобувши початкову освіту, Ганс став учнем ткача, потім перекваліфікувався в кравця, а пізніше працював на фабриці цигарок.
Відносини з колегами по цеху в Андерсена, м’яко кажучи, не склалися. Його постійно бентежили вульгарні анекдоти та недалекі жарти робочих, а одного разу під загальний регіт з Ганса стягнули штани, щоб переконатися, хлопчик він чи дівчинка. А все тому, що в дитинстві літератор мав тоненький голос і часто співав під час зміни. Ця подія змусила майбутнього письменника остаточно піти в себе. Єдиними друзями юнаки були дерев’яні ляльки, колись зроблені його батьком.
Ганс Христиан АндерсенГанс Християн Андерсен
Коли Гансу виповнилося 14 років, в пошуках кращого життя він переїхав в Копенгаген, який в той час вважався «скандинавським Парижем». Анна Марі думала, що Андерсен поїде в столицю Данії ненадовго, тому відпустила улюбленого сина з легким серцем. Ганс покинув рідну домівку, оскільки мріяв стати знаменитим, хотів пізнати акторське ремесло і грати на сцені театру в класичних постановках. Варто сказати, що Ганс був довготелесим юнаком з довгим носом і кінцівками, за що й отримав образливі прізвиська «лелека» і «ліхтарний стовп».
Ганс Христиан Андерсен читает книгу детямГанс Християн Андерсен читає книгу дітям
Також Андерсена дражнили в дитинстві «письменником п’єс», тому що в будинку хлопчика був іграшковий театр з ляльковими «лицедіями». Старанний юнак з кумедною зовнішністю створював враження гидкого каченяти, якого взяли в Королівський театр із жалості, а не тому, що той чудово володів сопрано. На підмостках театру Ганс виконував другорядні ролі. Але незабаром його голос став ламатися, тому однокашники, які вважали Андерсена в першу чергу поетом, порадили молодій людині сконцентруватися на літературі.
Ганс Христиан АндерсенГанс Християн Андерсен
Йонас Коллін, данський державний діяч, який завідував фінансами в період царювання Фредеріка VI, дуже любив несхожого на всіх юнака і переконав короля оплатити освіту молодого письменника.
Андерсен навчався в престижних школах Слагельсі й Ельсінора (де сидів за однією партою з учнями, молодшими його самого на 6 років) за кошт скарбниці, хоча і не був дбайливим учнем: Ганс так і не здолав грамоту і все життя робив орфографічні та пунктуаційні помилки в листі. Пізніше казкар згадував, що студентські роки снилися йому в химерних снах, бо ректор постійно критикував юнака, а, як відомо, Андерсен цього не любив. А також ще декілька фактів з життя Андерсена.

Література

За життя Ганс Християн Андерсен писав вірші, повісті, романи та балади. Але для всіх читачів його ім’я насамперед асоціюється з казками — в послужному списку майстра пера 156 творів. Однак Ганс не любив, коли його називали дитячим письменником, і заявляв, що пише як для хлопчиків і дівчаток, так і для дорослих. Дійшло до того, що Андерсен наказав, щоб на його пам’ятнику не було жодної дитини, хоча спочатку монумент повинні були оточувати діти.
Иллюстрация к сказке Ганса Христиана Андерсена "Гадкий утенок"Ілюстрація до казки Ганса Христіана Андерсена «Гидке каченя»
Ганс придбав визнання і славу в 1829 році, коли опублікував пригодницьку розповідь «Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер». З того часу молодий письменник не відходив від пера з чорнильницею і писав літературні твори одне за одним, в тому числі й прославили його казки, в які ввів систему високих жанрів. Правда, романи, новели та водевілі давалися автору тяжко — в моменти письменництва його ніби на зло осягала творча криза.
Иллюстрация к сказке Ганса Христиана Андерсена "Дикие лебеди"Ілюстрація до казки Ганса Христіана Андерсена «Дикі лебеді»
Андерсен черпав натхнення з повсякденного життя. На його думку, в цьому світі прекрасно все: і пелюстка квітки, і маленький жучок, і котушка з нитками. Дійсно, якщо згадати твори митця, то навіть кожна калоша або горошинка зі стручка мають дивовижну біографію. Ганс ґрунтувався як на власній фантазії, так і на мотивах народного епосу, завдяки яким написав «Кресало», «Дикі лебеді», «Свинопас» та інші оповідання, опубліковані в збірнику «Казки, розказані дітям» (1837).
Иллюстрация к сказке Ганса Христиана Андерсена "Русалочка"Ілюстрація до казки Ганса Христіана Андерсена «Русалонька»
Андерсен любив робити протагоністами персонажів, які шукають місце в суспільстві. Сюди можна віднести й Дюймовочку, і Русалочку, і Бридке каченя. Такі герої викликають в автора симпатію. Всі історії Андерсена від палітурки до палітурки просякнуті філософським змістом. Варто згадати казку «Нове вбрання короля», де імператор просить двох пройдисвітів зшити йому дороге вбрання. Однак наряд вийшов непростим і складався повністю з «невидимих ниток». Шахраї запевнили замовника, що надзвичайно тонку тканину не побачать тільки дурні. Таким чином, король хизується по палацу в неналежному вигляді.
Иллюстрация к сказке Ганса Христиана Андерсена "Дюймовочка"Ілюстрація до казки Ганса Христіана Андерсена «Дюймовочка»
Він і його придворні не помічають хитромудрого сукна, але бояться виставити себе дурнями, якщо признаються, що правитель ходить в чому мати народила. Ця казка стала інтерпретуватися як притча, а фраза «А король-то голий!» Увійшла в список крилатих виразів. Примітно, що не всі казки Андерсена просякнуті удачею, не у всіх рукописах письменника присутній прийом «deusexmachina», коли випадковий збіг обставин, що рятує головного героя (наприклад, принц цілує отруєну Білосніжку), немов по божій волі з’являється з нізвідки.
Иллюстрация к сказке Ганса Христиана Андерсена "Принцесса на горошине"Ілюстрація до казки Ганса Христіана Андерсена «Принцеса на горошині»
Ганса полюбили дорослі читачі за те, що не малює утопічний світ, де всі живуть довго і щасливо, а, наприклад, без докорів сумління відправляє стійкого олов’яного солдатика в палаючий камін, прирікаючи самотнього чоловічка на погибель. У 1840 році майстер пера пробує себе в жанрі новели-мініатюри й публікує збірник «Книга з картинками без картинок», в 1849-му пише роман «Дві баронеси». Через чотири роки виходить книга «Бути чи не бути», але всі спроби Андерсена утвердитися в якості романіста виявилися марними.

Особисте життя

Особисте життя невдалого актора, але іменитого письменника Андерсена — таємниця, покрита мороком. Подейкують, що на протязі всього існування великий письменник залишався в невіданні щодо інтимної близькості з жінками або з чоловіками. Існує припущення, що великий казкар був латентним гомосексуалістом (про що свідчить епістолярна спадщина), він мав тісні дружні відносини з приятелями Едвардом Коллином, наслідним герцогом Веймара і з танцівником Гаральдом Шраффом. Хоча в житті Ганса були три жінки, справа далі короткотермінової симпатії не зайшло, не кажучи вже про одруження.
Ганс Христиан Андерсен и Риборг ВойгтГанс Християн Андерсен і Ріборг Войгта
Першої обраницею Андерсена стала сестра товариша по школі Ріборг Войгта. Але нерішучий хлопець так і не наважився поговорити з об’єктом свого жадання. Луїза Коллін — наступна потенційна наречена письменника — припиняла будь-які спроби залицяння й ігнорувала полум’яний потік любовних листів. 18-річна дівчина віддала перевагу Андерсену заможного юриста.
Ганс Христиан Андерсен и Женни ЛиндГанс Християн Андерсен і Дженні Лінд
У 1846 році Ганс закохався в оперну співачку Дженні Лінд, яку через дзвінке сопрано прозвали «шведським солов’єм». Андерсен чатував Дженні за лаштунками та обдаровував красуню віршами та щедрими подарунками. Але чарівна дівчина не поспішала відповідати на симпатію казкаря взаємністю, а ставилася до нього, як до брата. Коли Андерсен дізнався, що співачка вийшла заміж за британського композитора Отто Гольдшмідта, Ганс занурився в депресію. Холодна серцем Дженні Лінд стала прототипом Снігової королеви з однойменної казки письменника.
Иллюстрация к сказке Ганса Христиана Андерсена "Снежная королева"Ілюстрація до казки Ганса Христіана Андерсена «Снігова королева»
В любові Андерсену не щастило. Тому не дивно, що казкар після приїзду в Париж відвідував квартали червоних ліхтарів. Правда, замість того, щоб грішити ночі безперервно з фривольними панянками, Ганс розмовляв з ними, ділячись подробицями свого нещасливого життя. Коли один знайомий Андерсена натякнув йому, що той відвідує будинки розпусти не по призначенню, письменник здивувався і подивився на співрозмовника з явною відразою.
Памятник Гансу Христиану АндерсенуПам’ятник Гансу Християни Андерсену
Також відомо, що Андерсен був відданим шанувальником Чарльза Діккенса, талановиті письменники познайомилися на літературних зборах, яке влаштовувала графиня Блессінгтон у своєму салоні. Після цієї зустрічі Ганс писав у щоденнику:
«Ми вийшли на веранду, я був щасливий поговорити з теперішнім письменником Англії, якого я люблю найбільше».
Через 10 років казкар знову прибув до Англії й прийшов незваним гостем в будинок Діккенса на шкоду його сім’ї. З плином часу Чарльз припинив листування з Андерсеном, і данець щиро не розумів, чому всі його листи залишаються без відповіді.

Смерть

Навесні 1872 року Андерсен впав з ліжка, сильно вдарившись об підлогу, через що отримав багато травм, від яких так і не зумів оговтатися.
Могила Ганса Христиана АндерсенаМогила Ганса Християна Андерсена
Пізніше у письменника був виявлений рак печінки. 4 серпня 1875 року Ганс помер. Великий письменник похований на кладовищі Ассістенс в Копенгагені.

Бібліографія



  • 1829 — «Подорож пішки від каналу Хольмен до східного мису острова Амагер»
  • 1829 — «Любов на Ніколаєвій вежі»
  • 1834 — «Агнета і Водяний»
  • 1835 — «Імпровізатор»
  • 1837 — «Тільки скрипаль»
  • 1835- 1837 — «Казки, розказані для дітей»
  • 1838 — «Стійкий олов’яний солдатик»
  • 1840 — «Книга з картинками без картинок»
  • 1843 — «Соловей»
  • 1843 — «Гидке каченя»
  • 1844 — «Снігова королева»
  • 1845 — «Дівчинка з сірниками»
  • 1847 — «Тінь»
  • 1849 — «Дві баронеси»
  • 1857 — «бути чи не бути»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відгук про твір - Кайдашева сім'я (Іван Нечуй Левицький)

Свекруха і невістка — ця тема популярна в народі споконвіку. Але не тільки фольклор у вигляді анекдотів експлуатує її, художня література теж приділяє увагу. У Кайдаша аж два дорослих сини, а значить бути Кайдашисі свекрухою двічі. Молодій Марусі довелося служити при дворі у пана. Там вона навчилася добре куховарити, та й набралася трохи панства — була зарозумілою і якоюсь нудотно-солодкою. Але варто було їй розсердитися, як солодкість з неї сходила в момент і перекричати-переспорити Кайдашиху було нікому під силу. Догодити такій свекрусі не тільки складно, а й неможливо. І, якщо дружина старшого сина була бойовою і мала характер з перцем, а з такою довго кланятися не будеш - молода сім'я швидко відокремилася від батьків, то молодшому дісталася зовсім молоденька і тиха дівчина. От і доводилося їй терпіти та плакати. Або втекти. Хоч і розповідає автор сімейні історії Кайдашів з неабиякою часткою гумору, змушуючи читача посміхатися, однак невісткам такої свекрухи не позаздриш. Зго